Dzień 1
Wyjazd wg rozkładu jazdy w godzinach wieczornych. Nocny przejazd do Chorwacji.
Dzień 2
Około południa przyjazd na Istrię, zakwaterowanie w hotelu. Czas na pierwszą chorwacką przekąskę po podróży – zapraszamy na burek, lokalny placek nadziewany farszem mięsnym, serowym lub szpinakowym. Popołudnie spędzimy leniwie – na odpoczynku po podróży, plażowaniu i spacerach po okolicy. Obiadokolacja w hotelu. Nocleg.
Dzień 3
Śniadanie w hotelu. Zapraszamy na wycieczkę do chorwackiego Saint Tropez, jednego z najpiękniejszych istarskich miasteczek – Rovinj. Spacerując wąskimi uliczkami starego miasta, poczujemy jak klimat małej, rybackiej miejscowości łączy się tutaj z najbardziej nowoczesnymi trendami. Niespieszne zwiedzanie miasteczka w towarzystwie lokalnego przewodnika.
Następnie udamy się do jednego z najbardziej znanych producentów oliwy na półwyspie i zapoznamy się z procesem obróbki oliwek, począwszy od zbiorów, skończywszy na butelkowaniu oliwy. Zobaczymy też stare urządzenia, które niegdyś, w epoce przedindustrialnej, służyły tutejszym mieszkańcom do produkcji oliwy w tradycyjny sposób. Po prezentacji udamy się na degustację różnych gatunków oliwy z lokalnymi dodatkami. Po tej uczcie smaków powrót do hotelu. Chwila odpoczynku, obiadokolacja i czas na poznawanie nocnego życia Chorwacji. Nocleg.
Dzień 4
Śniadanie, przejazd do Puli – największego miasta Istrii zwanego małym Rzymem. Położona na siedmiu wzgórzach, szczycąca się doskonale zachowanym amfiteatrem, Pula jest istnym muzeum na świeżym powietrzu. Spacerując po Starym Mieście zobaczymy m.in. Łuk Sergiusza czy świątynię Augusta, przypominające o dawnym panowaniu Rzymian na tym terenie. Będzie czas na relaks w jednej z lokalnych kawiarni, degustację przepysznych lodów czy zagubienie się wśród wąskich uliczek.
Po południu posmakujemy istarskiego wina, które jest nieodłączną częścią lokalnej tradycji i sposobu życia. Podczas wizyty w lokalnej winnicy będziemy mieli okazję zapoznać się z historią tego miejsca, gospodarze opowiedzą o długiej, rodzinnej tradycji uprawy winogron i pokażą nam z proces produkcji i leżakowania wina. Po prezentacji winnicy udamy się na degustację. Zostaniemy kiperami i pobawimy się smakami wytwornych istarskich win, z dodatkiem innych lokalnych delicji. Po tak mile spędzonym popołudniu wrócimy do hotelu na obiadokolację i wieczorny relaks w nadmorskiej miejscowości. Nocleg.
Dzień 5
Śniadanie, a po nim czeka nas kolejna kulinarna przygoda – w miejscowej wytwórni zapoznamy się z historią lokalnego sera i sposobem jego produkcji. Będzie można także skosztować świeże wyroby. Poznamy takie rarytasy jak skuta – miękki ser, wyrabiany z serwatki, która pozostaje po procesie produkcji podstawowego sera, czy ser z dodatkiem trufli, czyli rosnącego pod ziemią grzyba o intrygującym smaku i zapachu, ale niekoniecznie o ciekawym wyglądzie.
Po tak dobrze rozpoczętym dniu zapraszamy na wycieczkę do Poreča, który obok Puli i Rovinja jest jednym z najchętniej i najliczniej odwiedzanych miejsc Istrii. Historyczna starówka szczyci się bardzo cennym zabytkiem – wczesnobizantyjską Bazyliką Eufrazjusza, która jest wpisana na listę UNESCO. Krajobraz starówki Poreča to jasne kamienice i pałace z pomarańczowymi dachami, kręte uliczki, liczne restauracyjki, nad którymi unosi się kuszący zapach przygotowywanych potraw oraz sklepiki z kolorowymi pamiątkami. Podczas zwiedzania zobaczymy najważniejsze zabytki miasta. Po południu czas wolny na zakosztowanie atmosfery malowniczego Poreča, a dla chętnych rejs statkiem po największej zatoce Półwyspu Istria. Kanał Limski słynie z najpiękniejszych bogactw przyrodniczych regionu – będziemy mieli okazję podziwiać przepiękną panoramę, odwiedzimy też jaskinię piratów (nazywaną również jaskinią św. Romualda). Jest ona dzisiaj siedliskiem rzadkiego, objętego ochroną gatunku nietoperza, nocka dużego.
W czasie wolnym będzie można skorzystać z kąpieli morskiej lub też skosztować fantastycznych owoców morza w jednej z licznych restauracji (to zagłębie hodowli małż i ostryg!). Wieczorem powrót do hotelu na obiadokolację i nocleg.
Dzień 6
Śniadanie. Zapraszamy na niezapomnianą przygodę, której tematem przewodnim będą trufle. Dzień rozpoczniemy od zwiedzania Motovunu, urokliwego miasteczka położonego na wzgórzu o wysokości 277m, do którego prowadzą schody o 1052 stopniach. Dzięki malowniczej lokalizacji i średniowiecznemu wyglądowi, Motovun zaliczany jest do jednych z najpiękniejszych starych miast w basenie Morza Śródziemnego. Lokalny przewodnik opowie o historii miasteczka i pokaże jego najcenniejsze zabytki. Podczas spaceru będziemy mieć okazję podziwiać zapierającą dech w piersiach panoramę licznych lasów, gdzie rosną m. in. podziemne grzyby, czyli trufle.
Po zwiedzeniu miasteczka udamy się do rodzinnego gospodarstwa, gdzie z pokolenia na pokolenie pielęgnowana jest tradycja zbierania trufli. Członkowie rodziny opowiedzą nam, jak rozpoczęła się ich przygoda z tymi grzybami, o sposobie ich szukania oraz o psach, które odgrywają w tym procesie główną rolę. Po prezentacji będziemy mieli okazję sami wziąć udział w grzybobraniu. Dobra zabawa gwarantowana! Następnie udamy się na degustację specjałów, z truflami w roli głównej m.in. serów, kanapek, wędlin. Poznamy też fritaję, czyli istarską jajecznicę ze świeżymi truflami, a także ciepłe fritule – mini pączuszki z truflami, napełniane białą i ciemną czekoladą. Wszystko to w towarzystwie lokalnego wyśmienitego wina. Po dniu pełnym wrażeń (nie tylko smakowych) powrót do hotelu na lekką obiadokolację i nocleg.
Dzień 7
Śniadanie.
W ostatnim dniu pobytu na Istrii spróbujemy swoich sił w zbiorze lokalnych skarbów – lawendy, która jest jednym z symboli Chorwacji lub oliwek, z których Chorwacja również słynie.
Zbiór lawendy to idealny pomysł na niezwykle ciekawe spędzenie letniego dnia pachnącego fioletowym chorwackim skarbem. Gospodarze w tradycyjnych strojach ludowych przywitają nas w urokliwej scenerii na łonie przyrody i opowiedzą o początkach swojej pracy w majątku należącym do ich rodziny od wielu pokoleń. Opowieści doda smaku aperitif w postaci likieru z lawendy i ciasteczka lawendowo-czekoladowego. Po tej pysznej mini-prezentacji udamy się na plantację lawendy, gdzie będziemy mieli okazję sami pozrywać cudnie pachnące kwiaty i ukoić zmysły zapachem i kolorem tej szlachetnej rośliny. Sami się przekonamy, jaką moc mają te fioletowe kwiatuszki. Pracę na roli umilą nam takty lokalnej muzyki, wykonywanej przez miejscowych artystów. Na najbardziej wytrwałych czeka prezent-niespodzianka. Po obfitych zbiorach wszyscy udamy się na prawdziwą ucztę w regionalnym stylu, na której będziemy mieli okazję spróbować lokalnych smakołyków – również przy taktach regionalnej muzyki.
Zbiór oliwek to z kolei idealny pomysł na jesienny dzień pod słońcem Istrii. Mało która roślina jest tak silnie związana ze śródziemnomorską i europejską cywilizacją jak oliwka. W tradycji Istrii pojawiła się ona już w czasach starożytnych Rzymian, i do dziś wiele rodzin kultywuje tradycję uprawy drzew oliwnych. Wycieczka przybliży nam pracę w gajach oliwnych i współczesny proces tłoczenia oliwy. W godzinach porannych pomożemy gospodarzom w zbiorze oliwek. Właściciele zaprezentują nam najpierw, w jaki sposób zrywać te drogocenne owoce, by nie uległy one uszkodzeniu. Następnie udamy się na zasłużoną przekąskę w regionalnym stylu. To jednak nie koniec atrakcji. Po zaspokojeniu głodu czeka nas praca przy tłoczeniu oliwy. Na koniec pełnego pozytywnych wrażeń dnia, udamy się na obiad i degustację miejscowych produktów (z możliwością ich zakupienia).
Pełni wrażeń wrócimy do hotelu – czas na odpoczynek i ostatnie spacery po okolicy. Wieczorem pożegnalna obiadokolacja w śródziemnomorskim stylu. Nocleg.
Dzień 8
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Grožnjan – miasta artystów, średniowiecznej perełki położonej na wzgórzach Istrii. Spacer wąskimi uliczkami pełnymi zabytków i galerii artystów na długo zostanie w naszej pamięci. Czas na obiad – ostatnie spotkanie ze smakami Istrii. Wyjazd w drogę powrotną do Polski.
Dzień 9
Powrót do kraju we wczesnych godzinach porannych i zakończenie wycieczki.