Prawdziwe podróże

Kaszëbë - Smaki Kaszub - wycieczka kulinarna (4 dni)

Cena od: 1074 PLN

Polska, Kościerzyny - Szymbark - Chmielno - Węsiory - Kartuzy, Zwiedzanie, Autokar, HB - Śniadania i obiadokolacje

 Pobierz PDF

KASZËBË - Smaki Kaszub

Polskie Skarby Kulinarne – podróżowanie to nie tylko zwiedzanie nowych zabytków, wizyty w muzeach, czy spacery z przewodnikiem po mieście. To przede wszystkim poznawanie nowych smaków i zapachów.

Zapraszamy na Kaszuby - do krainy jezior, małych miasteczek i przemiłych ludzi, mówiących pięknym, aczkolwiek trudnym do zrozumienia językiem kaszubskim. Zobaczymy najważniejsze miejsca regiony Szwajcarii Kaszubskiej oraz poznamy lokalne smaki.


Dzień 1:
Wyjazd wg rozkładu jazdy. Przejazd na Kaszuby, do Wdzydzów Kiszewskich. Wizyta w Kaszubskim Parku Etnograficznym im. Teodory i Izydora Gulgowskich – najstarszym skansenie w Polsce, gdzie rozpoczniemy przygodę z historią i kulturą Kaszub. Przeniesiemy się w czasie do XIX-wiecznej kaszubskiej wsi, żeby zobaczyć ponad 50 budowli charakterystycznych dla krajobrazu Kaszub z tamtego okresu, m. in. chałupy, dwory, szkołę i wiatraki. Zwiedzimy także karczmę zajezdną z XVIII-wieku, w której obecnie znajduje się gospoda „Zagość” - tutaj spróbujemy pierwszych smaków kaszubskiej kuchni – zupy dziadówki z maślanką i boczkiem oraz słynnych plińców, czyli placków ziemniaczanych. Po posiłku przejazd do Kościerzyny – jednej z głównych miejscowości regionu, pretendującej do roli stolicy Kaszub. Małomiasteczkowy klimat, urokliwe stare miasto zaprasza do niespiesznych spacerów i relaksu. Nie zapomnimy jednak o poznawaniu lokalnych smaków - odkryjemy tajemnice Kościerskiego Browaru, a przy tym historię całego miasta oraz kultowego miejsca, jakim jest Stary Browar Kościerzyna z ponad 160-letnią historią. Podczas zwiedzania będzie okazja, by skosztować lokalnych przysmaków. Nie zabraknie także degustacji warzonych w browarze piw. Po pełnym emocji i smaków dniu zakwaterowanie w hotelu, kolacja, zasłużony odpoczynek i nocleg.

Dzień 2:
Śniadanie. Przejazd do pobliskiego Szymbarku, położonego u stóp Wieżycy – najwyższego wzniesienia Kaszub i całego Pomorza. Nasz dzień zaczniemy od spaceru na szczyt góry, gdzie znajduje się punkt widokowy i skąd rozciąga się piękna panorama Kaszubskiej Szwajcarii. Po zejściu z Wieżycy wizyta w Centrum Edukacji i Promocji Szymbarku – zobaczymy autentyczny dom sybiraka przeniesiony na Kaszuby z Irkucka, najdłuższą deskę świata czy też największy grający fortepian. Najciekawszą atrakcją jest jednak dom do góry nogami, stanowiący alegorię współczesnego świata, w którym tradycja i system wartości zostały postawione na głowie. Po południu wyruszymy do Ostrzyc – turystycznej perełki Kaszub, położonej nad jeziorem, na co dzień sennej i spokojnej wsi, w sezonie letnim zmieniającej się w centrum aktywnego wypoczynku z trasami spacerowymi, rowerowymi i mnóstwem atrakcji. Podczas rejsu statkiem po jeziorze Ostrzyckim poznamy legendę o pradawnych kaszubskich olbrzymach Stolëmach, a przy molo zobaczymy tablice z wizerunkami lokalnych duchów i demonów. Nad samym jeziorem natomiast przejdziemy się ścieżką edukacyjną dotyczącą ryb i rybołówstwa z figurami kaszubskich rybaków. Nie zabraknie także kaszubskiej kuchni – w tym dniu na pewno uda nam się spróbować świeżutkiej wyśmienitej ryby wprost z kaszubskich jezior.  Wieczorem powrót do hotelu, kolacja i nocleg.

Dzień 3:
Śniadanie, a po nim podróż Drogą Kaszubską pomiędzy jeziorami Kaszubskiej Szwajcarii. Piękne panoramy jezior Ostrzyckiego, Brodno, Kłodno i Białego będą nam towarzyszyć w drodze do Chmielna. Zawitamy do Muzeum Ceramiki Kaszubskiej Neclów – miejsca przepełnionego rodzinną tradycją, gdzie od trzech pokoleń tworzone są piękne naczynia ceramiczne. Zobaczymy wystawę ceramiki, pokaz toczenia na kole garncarskim, podczas którego dowiemy się jak naczynia powstają. Najodważniejsi będą mogli spróbować swoich sił w tworzeniu na kole garncarskim. Po zwiedzaniu zakładu Neclów przejedziemy do Kartuz – stolicy Kaszub. Zwiedzanie zaczniemy od...posiłku oczywiście! W jednej z regionalnych restauracji zjemy kolejne kaszubskie przysmaki: golce ze skwarkami, czyli kluski z tartych ziemniaków gotowane na wodzie, grochulca, czyli babę ziemniaczaną podawaną na ciepło albo zelc, czyli galaretę robioną na Kaszubach z mięsa lub z ryb, w tym ze śledzia. Syci i wypoczęci wybierzemy się na spacer po mieście – zwiedzimy najcenniejszy zabytek sakralny Kaszub, czyli kolegiatę z dachem w kształcie trumny. Przejdziemy także do Muzeum Kaszubskiego, gdzie zobaczymy eksponaty związane z dawnym życiem i pracą Kaszubów, ich tradycją i kulturą. W muzeum znajduje się bogata ekspozycja ceramiki oraz haftu kaszubskiego, a także kolekcja czepców i malowideł na szkle. Ponadto czekają tu na turystów nie lada atrakcje w postaci gry na najstarszym kaszubskim instrumencie, czyli „diabelskich skrzypcach”, nauka kaszubskiego alfabetu śpiewanego, możliwość zażycia tabaki i kupno oryginalnych, kaszubskich pamiątek. Nie zabraknie także elementu kulinarnego – podczas warsztatów „W kaszubskiej kuchni” poznamy najbardziej znane regionalne potrawy i tajniki wybranych kaszubskich przepisów. Pełni wrażeń wrócimy do hotelu na kolację i nocleg.

Dzień 4:
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do miejscowości Węsiory – tajemniczej wsi położonej nieopodal Szwajcarii Kaszubskiej, znanej z Kamiennych Kręgów Gotów z I-III w. n. e. Do dziś nie odkryto, do czego służyły kamienne kręgi – i choć przypisywane są Gotom, to w opowieściach przewodników usłyszymy też po raz kolejny o mitycznych postaciach olbrzymów Stolëmów. Po zwiedzaniu węsierskich kręgów przejazd do Robaczkowa, gdzie na koniec naszej wspólnej podróży poznamy Kaszubską Kozę...a właściwie wyroby z jej mleka. Trafimy do miejsca, gdzie sery tworzone są z ekologicznych produktów, z dodatkiem magicznych składników, którymi jest pasja i miłość właścicieli Gospodarstwa „Kaszubska Koza”. Każdy gość będzie mógł spróbować tutejszych przysmaków i kupić serki bezpośrednio od producenta. Zakochani w kaszubskich serach, po dniu pełnym wrażeń udamy się w drogę powrotną i w dobrych humorach zakończymy wycieczkę.

CENA ZAWIERA:

  • transport przejazd busem
  • zakwaterowanie 3 noclegi w ośrodku wypoczynkowym/hotelu
  • wyżywienie 3 śniadania i 3 kolacje, 4 degustacje lokalnych potraw
  • opiekę pilota podczas trwania całej wycieczki
  • TFG i TFP

CENA NIE ZAWIERA:

  • biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, opieki przewodników lokalnych – łącznie 150 zł/os.

DOPŁATY I ZNIŻKI:

  • dopłata do pokoju 1-osobowego - 180 PLN
  • dopłata do drugiego miejsca w autokarze – 220 zł