Dzień 1
Wyjazd z ustalonego miejsca we wczesnych godzinach porannych.
Wizytę w ŁODZI zaczniemy od spaceru po ulicy Piotrkowskiej, liczącej aż 4 kilometry, przy której stoją okazałe kamienice, pokazujące pełne bogactwo architektury XIX wieku, do tego miejskie pałace, oryginalne pomniki, a w podwórzach kolejne wyjątkowe miejsca do odkrycia – ogrody, fabryki, a od niedawna także instalacje artystyczne. Parkiem Staromiejskim przejdziemy do Manufaktury. Dawny kompleks fabryczny rodziny Poznańskich to zabytkowe budynki wykorzystywane dziś na muzea, teatr, kino i centrum handlowe. Chwila czasu wolnego na kawę w pięknym otoczeniu postindustrialnych budowli.
Po południu zapraszamy do Muzeum Miasta Łodzi – rezydencji pałacowej Izraela Poznańskiego – pięknych wnętrzach, a zarazem miejsca, gdzie będziemy mogli zapoznać się z historią miasta.
Wnętrza pałacu, kiedyś wykorzystane jako scenografia w filmie Ziemia Obiecana dziś ukazują historię najsłynniejszego przemysłowca Łodzi.
Po zwiedzaniu zakwaterowanie w hotelu. Obiadokolacja i nocleg.
Dzień 2
Śniadanie, przejazd do centrum miasta, do Białej Fabryki – czyli Muzeum Włókiennictwa, które jest prawdziwym must see fabrykanckiej Łodzi. Poznamy historię przemysłu włókienniczego, zobaczymy i usłyszymy jak pracowały łódzkie maszyny włókiennicze, odkryjemy czemu tak prężny przemysł upadł.
Kolejno zapraszamy do Łodzi filmowej – zaprosimy do Muzeum Kinematografii mieszczącego się w dawnym pałacu rodziny Scheiblerów. Najważniejszym eksponatem jest tu oryginalny fotoplastykon z końca XIX w., ale warto zobaczyć również zabytkowe kamery i projektory. Same wnętrza robią wrażenie, zwłaszcza gdy przypomnimy sobie kadry z „Ziemi obiecanej” w reż. Andrzeja Wajdy (gdy Müller oprowadza Borowieckiego po swoim pałacu, to w tle widać salony Scheiblerów). Z Muzeum przejdziemy do miejsca owianego filmową legendą, czyli do Szkoły Filmowej, a dokładnie Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej. Tu trzeba usiąść na słynnych schodach w budynku rektoratu (kolejna rezydencja fabrykancka) i przyjrzeć się tabliczkom z nazwiskami najsłynniejszych studentów. Po zwiedzaniu powrót do hotelu, obiadokolacja z lampką wina. Nocleg.
Dzień 3
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Piotrkowa Trybunalskiego. Szlakiem piwowarskim przejdziemy przez miejsca związane z historią lokalnego piwowarstwa – miejsca wytwarzania piwa i jego konsumpcji – od czasów średniowiecza, przez Sejmy i Trybunały Koronne, burzliwe czasy zaborów, międzywojnie, aż po czasy współczesne. Zobaczymy dawne siedziby miejskich browarów, wyszynków i karczm. Na zakończenie wizyty w Piotrkowie zwiedzanie Browaru Rzemieślniczego Jan Olbracht – jest to niesamowita sposobność poznania warsztatu pracy piwowarów i poszczególnych etapów produkcji piwa. Oglądając m.in. warzelnie, leżakownie, linie rozlewu i laboratorium, w praktyce dowiemy się czym jest brzeczka, słód, zacier, jakie są rodzaje drożdży oraz wiele innych ciekawostek. Wyjazd w drogę powrotną i zakończenie wycieczki.
Opcjonalnie do programu proponujemy:
– wizytę w łódzkim zoo, które zasłynęło w ostatnim czasie Orientarium – najnowocześniejszym w Europie pawilonem poświęconym faunie i florze Azji Południowo Wschodniej, w którym zobaczyć można 35 gatunków zwierząt lądowych oraz 180 gatunków ryb, m.in. słonie indyjskie czy orangutany. Niesamowite wrażenie robi także tunel do obserwacji rekinów i płaszczek.
– relaks na basenach termalnych kompleksu Uniejów znajdujego się u podnóża XIV-wiecznego zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich. W jego skład wchodzą baseny kryte, otwarte, zespół odnowy biologicznej i basen solankowo-uzdrowiskowy zasilane solanką termalną, dzięki czemu mogą funkcjonować cały rok – niezależnie od pogody. Występuje tu duża różnorodność, od basenu i komory lodowej po gorące solanki. Nie brakuje tu również zjeżdżalni, jacuzzi i wielu innych atrakcji wodnych.
– grę miejską, czyli nietypowe zwiedzanie miasta z łódzkimi smakami w roli głównej. Na hasło „Zalewajka!” przeniesiemy się w czasie do początków XX wieku, by przez pryzmat ówczesnej kuchni poznać realia dawnej robotniczej wielokulturowej Łodzi. Spotkamy ludzi z dawnej epoki – fabrykanta, mieszczkę, kucharkę, spróbujemy odnaleźć przepis na słynną łódzką zupę i skosztujemy lokalnych potraw – żulika i zalewajki.