Prawdziwe podróże

Wielkopolska - Gzik, szagówki i hyćka, czyli Smaki Pyrlandii - wycieczka kulinarna (2dni)

Cena od: 494 PLN

Polska, Poznań, Zwiedzanie, Autokar, HB - Śniadania i obiadokolacje

 Pobierz PDF

WIELKOPOLSKA - POZNAŃ
Gzik, szagówki i hyćka, czyli Smaki Pyrlandii

Wielkopolska to obecnie prawdziwy tygiel kulinarny - przy samym Rynku w Poznaniu znajdziemy prawie wszystkie kuchnie świata, ale turyści i tak zachwycają się daniami z... Ziemniaka, czyli słynnej pyry, która króluje w tym regionie nieprzerwanie od połowy XIX wieku. W stolicy Wielkopolski poznamy smaki lokalnej kuchni… Od kontrowersyjnej czerniny, przez szereg dań z ziemniakiem w roli głównej, po słodkie rogale św. Marcina oraz tajemniczo brzmiące, lecz przepyszne napoje – hyćkę i benedyktynkę. Zapraszamy na szlak smaków stolicy Pyrlandii.


Dzień 1
Wyjazd wg rozkładu jazdy w godzinach porannych. Przejazd do Wielkopolski, zwanej Pyrlandią. To właśnie tam, znane i lubiane w Polsce ziemniaki określa się mianem pyry i to one stanowią podstawę tradycyjnych wielkopolskich potraw. Przygodę z Poznaniem zaczniemy od spaceru po Starym Mieście. Zawitamy na Rynek, który słynie z wieży ratuszowej, z jej główną atrakcją: „trykającymi” się koziołkami. W Muzeum Rogalowym poznamy pierwsze smaki Wielkopolski. Najważniejszy poznański słodki przysmak – rogal świętomarciński – od ponad 150 lat jest skarbem tutejszych mieszkańców. Usłyszymy legendy o powstaniu przysmaku, poznamy z jakich składników jest przygotowany oraz jakie są tradycyjne receptury wypieku. Będziemy mieli możliwość uczestniczyć w przygotowaniu i degustacji rogali pomagając Rogalowemu Mistrzowi przy użyciu tradycyjnych narzędzi cukierniczych. Wszystko to w towarzystwie opowieści o lokalnej gwarze i historii Poznania. Gwarantujemy dobrą zabawę i moc wrażeń. Po przygodach w muzeum powrócimy do zwiedzania Starego Miasta. Zobaczymy Zamek Królewski oraz Zamek Cesarski, zajrzymy także do Fary, jednego z najważniejszych kościołów Poznania, którego bardzo bogate, imponujące wnętrze zachwyci każdego. Wieczorem przejdziemy na poznańską Śródkę – śródmiejską dzielnicę z niepowtarzalnym klimatem, pełną barów i restauracji. Udamy się do Hyćki, serwującej tradycyjną kuchnię wielkopolską. Polecamy słynną czerninę i szagówki, czyli wielkopolskie kopytka. Wszystko zapijemy lemoniadą, oczywiście z hyćki, czyli z kwiatów czarnego bzu. Po kolacji obowiązkowym punktem programu będzie spacer po centrum… może ktoś zechce zawitać do jednego z licznych barów, by bliżej poznać nocne życie Poznania. Dla lubiących głośne imprezy koniecznie ulica Wrocławska, natomiast dla miłośników spokojniejszych klimatów czekają liczne, jazzowe kluby np. „Blue Note”. Nocleg w hotelu.

Dzień 2
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu. Spacer po miejscu, gdzie „zaczęła się Polska” i prawdopodobnie odbył się chrzest Polski, czyli Ostrowie Tumskim. To tutaj powstało pierwsze biskupstwo i tutaj spoczęli pierwsi władcy Polski: Mieszko I i Bolesław Chrobry. Zwiedzimy gotycką Bazylikę Archikatedralną z piękną kaplicą „Złotą”.
Po solidnej porcji wiedzy historycznej, przyszedł czas na atrakcje kulinarne. Udamy się do Muzeum Pyry, w którym dowiemy się wszystkiego o największym wielkopolskim przysmaku. Podczas zwiedzania z animatorem poznamy historię ziemniaka oraz spróbujemy swoich sił w pieczeniu pyry. Uzbrojeni w wiedzę zawitamy to restauracji typu Pyra Bar, gdzie również króluje ziemniak. Skosztujemy najsłynniejszej poznańskiej potrawy – pyry z gzikiem. Pragnienie natomiast zaspokoimy w restauracji Bamberka, także związanej z ziemniakiem. Zapraszamy na degustację lokalnych trunków – nalewki z hyćki, benedyktynki oraz wielkopolskiego szampana,...który szampanem wcale nie jest. Krótko mówiąc – będzie smacznie i interesująco! Po tylu atrakcjach chwila czasu wolnego na zakup największych przysmaków Pyrlandii. Wyjazd w drogę powrotną w godzinach popołudniowych.

Cena zawiera
- transport przejazd komfortowym autokarem
- zakwaterowanie 1 nocleg w hotelu
- wyżywienie 1 śniadanie w hotelu, 1 obiadokolacja w restauracji Hyćka (lub podobnej),1 obiad – pyra z gzikiem w restauracji PyraBar (lub podobnej)
- opiekę pilota podczas trwania wycieczki
- obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny
- obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Pomocowy

Cena nie zawiera
- biletów wstępu do Muzeum Rogalowego z degustacją, Muzeum Pyry z warsztatami pieczenia pyry, degustacji lokalnych nalewek w poznańskiej restauracji (3 rodzaje alkoholu), opieki przewodnika miejskiego podczas zwiedzania Ostrowa Tumskiego – łącznie 80 PLN/os.

Dopłaty i zniżki
- dopłata do pokoju 1-osobowego - 90 PLN